NRC Handelsblad

0306rotgrenzelooscover_Peter de Krom

Grenzeloze Rotterdammers

Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen stad in Nederland zo veranderd als Rotterdam. Niet alleen qua architectuur, ook wat betreft de bevolkingssamenstelling. Meer dan 170 nationaliteiten hebben hier soms al een generaties lange geschiedenis. Hun verhalen vormen het Rotterdammerschap.

In de zomer van 1980 keerden mijn ouders terug van hun bruiloft in Polen. Het IJzeren Gordijn hing er nog. Ze waren in Polen getrouwd zodat mijn moeder altijd terug kon naar haar geboorteland. Over de Van Brienenoordbrug reden zij Rotterdam binnen zoals wij ook na iedere zomer in Polen Rotterdam binnenreden. Op de brug keken we uit over de Maas. Altijd kwam dezelfde vraag op: wat is er veranderd? Bouwputten waren gedicht, gebouwen voltooid, nieuwe putten lagen open. Mijn moeder vertelde over hoe de stad eruit zag toen zij er kwam wonen. Hij bestond uit kale vlaktes, Van der Louw was burgemeester, de wederopbouw in volle gang. Net aangekomen, zonder vaste grond onder haar voeten, ging zij mee in de Rotterdamse bewegingsdrift.

[...]

In: NRC Handelsblad

Beeld: Peter de Krom

Peter de Krom is fotograaf en meervoudig Zilveren Camerawinnaar, publiceert regelmatig in NRC, NRC.next en Vrij Nederland. Voor Grenzeloze Rotterdammers gaat hij in eigen stijl met de thema’s en locaties van de afleveringen op pad en maakt hij een fotoserie voor de expositie aan Leuvehaven 59, Rotterdam en voor publicatie op Vers Beton.

logo_GR_venour

De meer dan 170 nationaliteiten hebben allen een geschiedenis in Rotterdam, soms al generaties lang. Tussen de repatrianten uit voormalig Nederlands-Indië en de huidige Syrische vluchtelingen zitten decennia van postkoloniale migratie, gastarbeid en interne Europese emigratie. Grenzeloze Rotterdammers is een initiatief van journalist Dore van Duivenbode en regisseur Tim van den Hoff en brengt deze naoorlogse migratiegeschiedenis in beeld in een 8-delige documentaireserie voor RTV Rijnmond en OPEN Rotterdam en een expositie van fotograaf Peter de Krom met teksten van Dore aan Leuvehaven 59, Rotterdam.

Televisieserie

OPEN Rotterdam: iedere dinsdag 18:15

RTV Rijnmond: ieder zondag 17:19

Expositie

5 juni – 31 juli

Leuvehaven 59

10:00 – 19:00

gratis toegankelijk en in samenwerking met Aicha El-fassi van Rotterdam Kookt!

Mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Rotterdam

Mondriaan Fonds

Stichting Volkskracht

Stichting Democratie en Media

Prins Bernard Cultuur Fonds

Grenzeloze Rotterdammers is onderdeel van Rotterdam viert de stad! Deze manifestatie blikt terug op 75 wederopbouwjaren. Na een periode van herdenken, is het moment gekomen om de balans op te maken.

-

logo: Venour