IFFR

DWFdsgn72016

IFFR bekijkt en duidt sinds jaar en dag maatschappelijke en politieke kwesties door het oog van de cinema, en dat is bij dit filmevent niet anders.

IFFR White Nights verwijst naar de vorm, maar zeker ook naar de inhoud. De White Nights zijn de slapeloze nachten van Europa (of die nu worden gevoed door empathie of argwaan) over de grote stroom asielzoekers die op het continent hun heil zoeken. De films op IFFR White Nights zijn gemaakt in hun landen van herkomst, zoals Syrië, Irak, Pakistan, Egypte, Palestina, Libanon en Tunesië. De rode draad in het programma is de potentie van al het talent dat bij ons aanklopt.

IFFR slaat van 13 tot en met 17 juli 2016 zijn tenten op in het Rotterdamse Museumpark met IFFR White Nights. Het vijfdaagse, zomerse openluchtevenement met film, muziek, workshops en tafelgesprekken is gratis toegankelijk. Table Talk: Dore van Duivenbode is presentator en journalist voor printmedia, online en televisie. Ze kijkt naar de wereld met een scherpe blik op migratie, correlatie en buitenlandse politiek.

IFFR White Nights is onderdeel van Rotterdam Xpanded.

2016

One on One
15 – 20 minute interviews with directors and actors
In collaboration with: Mieke van der Linden, Mariken van der Meer, Bram Fransen, Kamiel Arents and Dominique van Ommen

Udo Kier & David Schalko
Robin Pront & Jeroen Perceval
Athina Rachel Tsangari
Rebecca Daly
Ariel Rotter
Fenno Werkman
David Verbeek
Whit Stillman & Tom Bennet
Brady Corbet
Martin Butler
Ben Wheatley

2015

Door welke muziek raken filmmakers geïnspireerd? Op welke deuntjes schreven zij hun filmscripts? IFFR en Spotify presenteren persoonlijke playlists van filmmakers.

“No, I’m too shy to sing, sorry.” Zo begon ‪regisseur Gustavo Vinagre‬ de avond. Hij eindigde met een karaokeversie van Miley Cyrus. Nicolas Steiner bracht Swiss-German hiphop mee en Jan-Willem van Eweijk het Bulgarian State Television Radio Choir.

IFFR en streaming muziekservice Spotify zijn een mediapartnerschap aangegaan en trakteren festivalbezoekers op de muzikale inspiratiebronnen van filmmakers uit binnen- en buitenland. Zo krijgen het festivalpubliek en Spotify-gebruikers on- en offline toegang tot de muziek achter de films.

Miley Cyrus
De afgelopen maanden heeft IFFR filmmakers uit de hele wereld gevraagd naar muziek die hen inspireerde voor een nieuwe film, uit een writer’s block haalde of die op een andere manier waardevol voor hen is. Met veel enthousiasme hebben gevestigde en jonge filmmakers als Martín Rejtman (Dos disparos), Pedro Costa (Cavalo Dinheiro), Michiel ten Horn (De Ontmaagding van Eva van End) en Ramón Gieling (Erbarme dich – Matthäus Passion Stories) hun muzikale keuzes ingediend. Van Kate Bush tot Chinese panfluitmuziek, van Richard Wagner tot Miley Cyrus, van Bowie tot Beyoncé: ruim veertig playlists staan op Spotify klaar om ontdekt te worden, en dit aantal blijft groeien.

Dj-sessies
De playlists zijn tijdens het festival ook te beluisteren in festivalhart de Doelen. Bij een aantal edities van IFFR Late Night (vrijdag 23 januari t/m donderdag 29 januari, 22:00 uur in de Doelen) worden filmmakers over hun muziekkeuzes aan de tand gevoeld. Bijgestaan door dj Okkie, aan de tand gevoeld door Dore van Duivenbode.

Ga naar spoti.fi/IFFR