Mindshakes

draagcampingCampingleven

In Nederland verblijven 400.000 arbeidsmigranten uit Oost-, Midden-, en Zuid-Europa. Ze hebben werk, maar vaak geen woning en worden ondergebracht in provisorische huisvesting. Zo wonen in Noord-Brabant tientallen Polen en Roemenen in caravans en vakantiehuisjes. Wanneer je op een camping woont, is dat dan ook een thuis?

Ze zit op de trekhaak. Wanneer iemand langsloopt, draait zij zich om naar het struikgewas. Met een spiegel in haar hand epileert ze haar wenkbrauwen. De haartjes wrijft ze van het pincet aan haar handpalm. Een zwarte kat kruipt onder de voortent. Onder de waslijn met gele doekjes staan een teil en een anderhalve literfles allesreiniger. Al elf jaar reist zestiger Grażyna heen-en-weer tussen Zuid-Polen en Noord-Brabant. ’s Winters slaapt zij op de bank bij haar dochter in Polen, de rest van het jaar op een camping in de Hollandse polders. ‘Het is tijdelijk,’ zegt ze over het wonen in de caravan. ‘Polen is mijn thuis.’ Vanaf de trekhaak kijkt de schoonmaakster uit op het kampeerterrein. Ouders vouwen hun tent uit en kinderen springen op de trampoline. In een partytent heft een twintiger gewichten.

[...]

In: Mindshakes

Beeld: Verena Blok

Verena is documentair fotograaf en studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Haar fotoboek I Smell Like Rain is in 2015 aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam. Verena werkte voor o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland.