Vers Beton

Foto: Peter de KromDe grenzen voorbij

Grenzeloze Rotterdammers vertelt over de Rotterdamse migratiegeschiedenis. Wie kwamen hier aan en hoe maakten zij van Rotterdam hun thuis? Fotograaf Peter de Krom en journalist Dore van Duivenbode tonen hoe immigranten, repatrianten en vluchtelingen zich in de stad hebben geworteld. Deel 8: De grenzen voorbij.

“Salou.”

“Zijn jullie zonder mij op vakantie geweest?”

“Jij was nog niet geboren, Chloë.”

“Zat ik in pappa’s pikkie?”

“Zoiets.”

Miranda trekt haar dochters prinsessenjurk recht. Het meisje is vijf. Tegen de schutting staan een prinsessenfiets, prinsessenglijbaan en prinsessenstep. De vakantie in Salou was Miranda’s laatste.

“Sinds ik werkeloos ben, kom ik de Beverwaard amper uit. Toen ik tiener was, waren hier twee negers. Sinds de Millinxbuurt is ontruimd, zit het vol met Antillianen. Negerwaard, noem ik ‘t.” De vader van haar dochter hoort het gelaten aan. Hij zit in de deuropening met de zon op zijn gezicht. “Voor hem is alles chill. Dat hebben al die negers. Hij is een Surinamer, maar eigenlijk gewoon een Hollander. Hij is hier sinds z’n zesde.”

[...]

In: Vers Beton

Beeld: Peter de Krom

Peter de Krom is fotograaf en meervoudig Zilveren Camerawinnaar, publiceert regelmatig in NRC, NRC.next en Vrij Nederland.

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Stichting Volkskracht, Stichting Democratie en Media, Prins Bernard Cultuur Fonds

Grenzeloze Rotterdammers is onderdeel van Rotterdam Viert de Stad!