Vers Beton

Ferry van SteijnRotterdam, 1 mei 2014

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het culturele uitgaansmagazine. Deze maand: Dore van Duivenbode reist in mei door eigen stad. Waarom is de stad zoals hij is? 

Het was een zonnige, fris-warme dag. De lucht was onbewolkt, er woei een zwakke wind. Een beetje zoals vandaag. Rond lunchtijd landden de eersten, een kwartier later was het gedaan. Game over. 14 mei 1940: het bombardement op Rotterdam. Zo’n achthonderd mensen verloren het leven. Tachtigduizend raakten dakloos. Vierenzeventig jaar later blijkt na regen inderdaad zonneschijn te komen. Zelfs na bommenregen. Want eerlijk is eerlijk, wie is er nu niet blij met onze mooie stad? Rotterdam is een reisbestemming geworden.

Met mei als ideaal vertrekpunt. Tussen het definitieve afscheid van de winter en de hunkering naar de zomer in. Een maand die barst van de reizen. Van plaats, tijd en perspectief.

Laten we lui beginnen. Op brandgrens.nl vind je alles (inderdaad: alles) over het bombardement. Met een brandgrens navigator (‘nu ook in 3D!’) die de stad voor en na het bombardement laat zien. De rode lijn toont de afbakening van het verwoeste gebied. En dat gebied, dat is groot. De bominslagen, luchtfoto’s en verhalen van ooggetuigen katapulteren je in één klap terug in de tijd. Hoogtepunt van de site is het spel ‘Het Geheim van Rotterdam’. In een oudhollandse woonkamer (met prachtig uitzicht over de Willemsbrug) moet je verborgen munten, oude camera’s en geheime sleutels opsporen. Een in aquarel geschilderde aardappel levert vijftig punten op.

De fysieke wandeling langs de brandgrens is welhaast nog interessanter. Het is een twaalf kilometer lange tour tussen wat geraakt werd en bespaard bleef. Een bizarre trip tussen oud en nieuw. De tocht kan tevens per skateboard afgelegd worden. De organisatie adviseert passende veiligheidsmaatregelen zoals een lampje en een helm. Na afloop ontvang je een button.

Ook de Kunsthal is tot begin mei in oorlogssferen gehuld. Daar wordt de Tweede Wereldoorlog niet letterlijk tastbaar, dan gaat immers het alarm af, maar op zijn kippenvels; middels honderd voorwerpen. Van de gasvrije kinderwagen van de kleine Beatrix tot een katoenrol gele sterren, een trui van hondenhaar omdat het zo koud was, een uitgeholde teddybeer gevuld met kleingeld en de knikkers van Anne Frank. Al het leven was oorlog.

De reismaand eindigt met Zig Zag City, een architectuurfestival dat over de Luchtsingel, via het Laurenskwartier en door het Blaakse Bos leidt. Met als vraag: waarom is de stad zoals hij is? Mei is de uitgelezen maand om daar antwoord op te geven.

In opdracht van: Uitagenda Rotterdam

Illustratie: Ik Rotterdam

Rotterdam gezien door de tekeningen van EvalienFerry en Marc. Van caférecensies via eetkarren naar lokaties van ongekende internationale allure. Ik (hoef niet op vakantie want ik woon in) Rotterdam maakt de stad romantisch.