Vrij Nederland

12783727_10206307155253084_5047735510086794038_o‘Wij zijn net zoals de rest’ 

Sinds 2004 vormen Polen de grootste groep immigranten in Nederland. Hun kinderen blijven bij de grootouders of gaan mee. Ze gaan naar school, maken vrienden en worden volwassen. Hoe beleefden zij hun jeugd in het beloofde land van hun ouders?

De Muur was gevallen, Klaudia Knapiks vader was nieuwsgierig. Op zoek naar vrijheid en inkomsten reisde hij door Europa. In Nederland was iedereen aardig. ‘Er waren nog niet zoveel Polen.’ Zijn vrouw volgde, hun dochter bleef achter, werd opgevoed door opa en oma en sprak haar ouders via Skype. Na een bezoek aan Polen keerden zij terug zodra Klaudia sliep. ‘Anders zou ik teveel huilen,’ vertelt de twintiger die in 2008 in Nederland aankwam en sindsdien met opa en oma Skypet. ‘Na ieder gesprek ben ik bang hen te verliezen terwijl ik niet bij ze ben.’ Tijdens een vakantie in Polen werd Klaudia verliefd. Weer viel ze iedere avond in slaap met haar mobiel. ‘Afscheid nemen is niet te leren. Houden van doet pijn.’

[...]

In: Vrij Nederland

Beeld: Verena Blok

Als fotograaf komt Verena dichtbij haar onderwerp en identificeert zij zich sterk met de praktijk van een antropoloog waarbij de ontmoeting met ‘de ander’ centraal staat. Haar fotoboek ‘I Smell Like Rain’, dat zich afspeelt in Polen, is in 2015 aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam. Verena werkt in opdracht voor o.a. De Volkskrant en Vrij Nederland.